Anders Danielsson, Dala Narkotikasök AB

0 Comments

Denna månaden fick jag förmånen att träffa Anders Danielsson via länk. Anders arbetar som lärare och driver även företaget Dala Narkotikasök AB. Det senare erbjuder dels olika former av hundutbildningar varav utbildning av narkotika- och vapensök är en. Dessutom genomför Anders civila narkotika- och vapensök med sina egna hundar

Hundar:

Tuffe är en 3-årig Rotweilerhane och Stök är en 2-årig Engelsk Springer Spanielhane.

Utbildning:

Anders är grundskollärare och speciallärare, det senare läste han i England. Han arbetar idag 75% på en skola i Borlänge med elever som behöver extra stöd i sitt skolarbete. Samtidigt driver Anders sitt egna företag, Dala Narkotikasök AB. 

Anders har hållit på med hundar i hela sitt vuxna liv, både privat och yrkesmässigt. Han arbetade under ett antal år inom det militära och var då bl a hundförare till en hund som sökte sprängmedel i armen. Anders har även varit fodervärd till en blivande polishund, schäfern Nova, hon var en stor anledning till att Anders började söka narkotika. Vi återkommer till den historien strax. 

Anders genomgick sin ettåriga narkotikasöksutbildning i Norrtälje. Efter utbildningen valde han att starta Dala Narkotikasök AB i och med sin långa erfarenhet att arbeta med hundar och sin pedagogiska bakgrund. I sitt företag så ville han förmedla pedagogiska hundutbildningar, samt genomföra skarpa narkotika- och vapensök med sina egna hundar.

Varför började du med narkotikasök?

Nu tillbaka till schäfern Nova, som var en stor anledning till att Anders valde att börja med narkotika- och vapensök. Nova skulle bli polishund och Anders ställde upp som fodervärd, men Nova visade sig vara ”för snäll” för att bli polishund. Polisen tog beslutet  att hon skulle få det bättre som privathund hos Anders. Dock hade Nova en riktigt ”bra” nos, så det var naturligt för Anders att börja söka narkotika med henne.

Anders har etablerat sitt företag i Dala Floda med omnejd och i och med sin erfarenhet inom skola och som väktare och ordningsvakt så såg han ett behov av såväl pedagogiska hundutbildningar som behovet av att arbeta mot droger, vilket narkotikasök innebär. Anders och hans hundar genomför ca 2-3 skarpa sök i veckan. Han menar att civilt narkotikasök är ett viktigt förebyggande arbete i t ex skolor och offentliga rum. För Anders innebär det bland annat sök på skolor, i källare på flerfamiljshus och festivaler. 

Varför just festivaler undrade jag och Anders berättar att han var med som ordningsvakt och senare vaktchef med hund när musikfestivalen Peace and Love startades i Borlänge. Denna erfarenheten har gett honom flera uppdrag som hundförare vid olika festivalevenemang. På festivaler är det lite lurigt, då civila ekipage inte får genomföra personsök, men arrangörerna ser det som avskräckande att besökare innehar narkotika på festivalområdet när de såg Anders med sina sökhundar. Man ska inte underskatta den effekten för arbetet mot narkotika.

Bästa belöning:

Tuffe älskar sin sk ”knarkboll”, en gul tennisboll som han inte släpper i första taget. Alla sök avslutas med att Tuffe får leka med ”knarkbollen”. Stök däremot tycker att man kan leka med allt, men  han älskar socialt beröm och gos med husse. Det är definitivt bästa belöningen efter ett avslutat sök.

Tuffe och Stök har lite olika sökmetoder. Tuffe rusar rakt på och börjar direkt sniffa runt, medan Stök gärna börjar med en snabb lov runt lokalen för att sedan bestämma sig var han ska börja söka närmare. Anders tycker på vikten av miljöträning med hunden. Ska han t ex söka på en skola, så gäller det att hundarna är vana vid skolmiljön. Långa korridorer och mängder med skåp/bänkar. Är det däremot dax för sök i ett förråd, ja då behöver man kanske träna mer på trånga utrymmen och få hunden att våga krypa in i trängre miljöer innan man söker skarpt.

Roligaste fyndet:

Var nog när Tuffe var ute på sitt allra första skarpa sök mot betalning. Det var på ett utslussningshem, där en person med narkotikaproblem skulle slussas ut till vanligt boende ute i samhället. I dörren blir Tuffe genast väldigt alert och triggad. Det börjar med att Tuffe hittar 25.000 kr i kontanter och sedan en stor knarkgömma. Uppdragsgivaren var väldigt imponerad av Tuffe. Personen som var på väg ut till vanligt boende, var däremot mindre nöjd.

Ett annat fynd som Anders kommer ihåg, var när de sökte och hundarna visade stort intresse för ett sängben. Anders förstod inte varför, förrän han upptäckte att man fräst upp sängbenet och lagrade knarket i det ihåliga sängbenet.

Även en kartong med kläder blev ett intressant sök. Tuffe markerade lådan och Anders lyfte ut ett klädesplagg i taget, men ingen markering på något av plaggen. Till slut markerade Tuffe på själva kartongen och det visade sig att man delat väggen på kartongen, stoppat in knarket och tryckt ihop kartongen igen.

Hur ser framtiden ut?

Idag arbetar Anders 75% på skola, men kommer troligen trappa ner till 50% för att kunna ägna sig mer åt sitt hundföretag. Han ska om någon vecka påbörja en utbildning hos hos Svenska Hundenheten med Stök, för att certifiera sig och Stök som likhundsekipage. Detta ser Anders som ett nytt steg för att utveckla sitt företag. Dessutom hoppas han naturligtvis att hundarna ska få allt fler sökuppdrag. Idag söker Anders främst på HVB-hem, skolor, fastighetsbolag samt på festivaler, men Anders tror att det kommer bli allt större efterfrågan på civila sökhundar även i andra branscher framöver.

HLR för hund:

Anders brinner även för HLR för hund, och jag som novis inom området, får verkligen lära mig mer om detta. Utbildningen för HLR på hund är knappt ett år. Anders själv har med grundläggande HLR på sina utbildningar i narkotika- och vapensök, vilket han tycker är viktigt när man rör sig i dessa miljöer.

Slutligen:

Det blev en lång, men intressant och lärorik intervju för mig. Har jag vägarna förbi Dala-Järna kommer jag definitivt att titta in och säga hej till Tuffe, Stök och Anders.

Leave a Comment

Your email address will not be published.