Sofia Björk-Timm, Specialsök Östergötland

0 Comments

Hundar:

Jaktlabradorerna:
Wala 5-årig tik
Max 4-årig hane som hon utbildat till narkotika-, vapen-, sprängmedel- och pyrotekniksökshundar.

Har även hundarna Posh och Annie som hon använder för apportering vid jakt.

Varför började du med narkotika och pyrotekniksök?
Det var lite av en slump. En av mina hundar Wala som jag skulle använda till apportering vid jakt visade sig vara för het för uppdraget och jag funderade på hur jag skulle kunna aktivera och använda Wala på ett bra sätt. När jag såg en annons om Prova-på-kurs i narkotikasök så bestämde jag och en vännina, som hade samma
problem med sin apporteringshund, att delta.
Ytterligare en bidragande orsak till att Sofia fastnade för just narkotikasök var att hon arbetat på ett ungdomsboende sedan 14 år tillbaka. Flera av ungdomarna på boendet hade hamnat i drogberoende och Sofia såg en möjlighet att arbeta mot droger samtidigt som hon aktiverade sina hundar.
Efter prova-på-kursen, som både hon och Wala älskade, valde Sofia att anmäla sig till företagets 1-åriga utbildning inom narkotika-, vapen- och sprängmedelssök i Norrtälje. Utbildningen avslutades med ett prov i november 2022 som Wala och Sofia klarade galant. Sofia var nu redo att börja sälja sina tjänster.
I november 2023 valde Sofia även att certifiera Wala och sin andra hund Max för narkotikasök genom Svenska sökhundsförbundet. Sofia menar att det är en bra grej att göra prov en gång per år, då det blir ett kvitto på att hennes hundar håller en hög nivå i sitt sökarbete.

Bästa belöning:
För Sofia själv:
Samarbetet mellan henne och sina hundar och känslan av att kunna meddela att t ex en skola är ”ren”.

För Wala:
Godis är bäst men även boll, men bara kaninbollen!

För Max: BOLLEN!

Roligaste fyndet:
Var när hon var ute och rörde sig förutsättningslöst i skogen. De lufsade helt enkelt runt och letade inte alls efter narkotika. Plötsligt markerar Wala ett område i skogen där de hittade stora rester av rökta joints. På så sätt visade Wala att hon hade narkotikasöket i sig trots att hon inte var ute på ett regelrätt sökarbete.

Hur har sökandet gått sedan utbildningen?
Idag har Sofia 1-2 jobb/månad inom narkotikasök och har haft uppdrag på såväl privata företag som inom offentliga verksamheter. Hon har sökt på företag t ex nattklubbar, skolor och HVB-hem.

Hur ser framtiden ut?
Sofia hoppas att verksamheten ska utökas och att fler uppdrag ska komma in. Sofia har just gått in i ett samarbete med ett säkerhetsbolag som jobbar mycket mot olika event. Sofias sambo Niklas går just nu samma 1-åriga utbildning som Sofia och på så sätt hoppas de kunna utveckla sin verksamhet ytterligare. Niklas går kursen ihop med jaktlabradoren Posh.
Sofia trycker också på vikten av samarbete för att etablera civila sökhundar i samhället och arbetar just nu för att skapa ett ”Team Östergötland” inom specialsök. Där samarbetar hon med tre (plus niklas då) andra hundförare, ”tillsammans blir vi starkare” är deras devis. Team Östergötland samarbetar genom att träna och coacha
varandra, men även på större sökuppdrag. På så sätt ser hon en möjlighet att stärka varumärket för civila sökhundar ytterligare.

Leave a Comment

Your email address will not be published.